Enni Rukajärvi Blogi

”Katon kautta ympäri” –Voltit ja korkit

15.12.2017 − kirjoittanut rukajarvi
”Katon kautta ympäri” –Voltit ja korkit

Voltti on monelle lumilautailua seuraavalle penkkiurheilijalle varmaankin yksi helpoimmin ymmärrettävistä tempuista, sillä voltti ja sen eri variaatiot ovat tuttuja niin monesta muustakin eri lajista. Korkkitemput puolestaan yhdistävät flättispinit sekä ”pään yli” pyörimiset – periaatteessa laskija voi siis pyöriä ilmassa kahden akselin ympäri, joko niin että laudan pohja käy kohti taivasta, tai että lauta pyörähtää horisontaalisesti kerran ympäri. Eli temppu jossa tehdään yksi voltti ja yksi kolmonen, on cork 720. Tällä kertaa videolla voltteja ja korkkeja demonstroi Elisan tiimikaverini Kalle Järvilehto, joten ottakaahan video haltuun!

Jos sulla nyt tätä lukiessa on mielessä volttien harjoittelu lumilaudalla, mutta et ole sellaista vielä koskaan koittanut, niin ehkä hyvä on aluksi käydä esimerkiksi trampoliinilla kokeilemassa jotakin volttia, niin saa fiiliksen miltä tuntuu mennä pää alaspäin. Mutta tämä ei siis mitenkään pakollista. Jos haluaa suoraan koittaa lumella volttia, niin tietenkin ensin olisi hyvä olla perus laskutaito hyvin hallussa, hyvä tuntuma hyppyreiden hyppimiseen sekä hypyissä ponnistamiseen. Sitten kuin tuntuu että laskutaito on tarpeeksi hyvä voltin koittamiseen, niin kannattaa etsiä tai jopa tehdä itse melko pieni mutta heittävä hyppyri ja siitä sitten vaan vauhdit kohdilleen, ponnistus ja volttiin lähtö niin että tosiaan ainakin pyörii sen pään ympäri. Paras on varmaan aloittaa ihan normaalista takaperinvoltista ja senkin voi lumilaudalla tehdä parilla eri tapaa. Myöskin frontflip on hyvä vaihtoehto jos se tuntuu paremmalle suunnalle pyöriä, se tehdäänkin sitten hieman erilailla kuin backflip ja ponnistus lähteekin vähän niinkuin nolliesta eli etujalalta.

Mun eka volttitemppu taisi olla backside rodeo, jonka opin Uudessa-Seelannissa vuonna 2011. Backside rodeo yhdistää siis backflipin sekä bs 180 astetta yhteen temppuun. Siitä on jäänyt hyvät muistot, sillä siellä oli pari semmoista mukavaa pientä hyppyriä ja siinä yksi iltapäivä pojat alkoi koittamaan backside rodeoita niin itekin innostuin ja koitin vaan. Päällimmäisenä mielessä eka yrityksellä oli, että kuhan vaan sen verran pyöräyttää että pyörii ainakin pään ympäri että ei tuu päälleen alas ja eka yritys lähtikin jo sinnepäin ja siitä muutaman yrityksen jälkeen sain sen päälle.

Korkkitemppuja on varsinkin miesten sarjassa tehty jo useita vuosia, mutta naistenkin kisoissa näitä on alkanut näkymään. Hyvä ja hieman huvittavakin esimerkki korkkitemppujen valta-asemasta on vuoden 2016 Pekingin Air & Style -kisa, jossa miesten viisi parasta laskijaa tekivät kaikki gräbiä myöten saman tempun, joka oli backside tripla cork 1440 mute.
Tuo ilmiö ei varsinaisesti ole mun mieleen, sillä mun mielestä tuplakorkit on vähän tylsiä eikä niissä ole niin paljon tyyliä kuin flättispineissä tai ihan vaan erilaisissa killeissä tehdyissä tempuissa. Voisi myös jopa sanoa, että tuplakorkkina on tavallaan helpompi pyöriä enemmän asteita ja helpompi ottaa temppu alas kuin ”suorassa” tehdyt temput, mutta silti niitä arvostetaan enemmän, koska niissä mennään pään yli. Näitä juttuja on tosi vaikea sinänsä spekuloida, koska joillekin on paljon luontaisempaa tehdä kaikki temput volttina tai korkkina, ja toisille taas pyöriä suorassa. Ehkä siisteintä on kuitenkin se, jos laskija osaa tehdä molempia.

Naisten kisoissa voltit ja korkit ovat myös ottamassa isompaa roolia, mutta ainakin viime kauden perusteella tuomareiden mielipide taas näytti olevan joissain kisoissa, että he arvostivat enemmän esimerkiksi suorassa pyörittyä 900 kuin tuplavolttina tehtyä, mutta kai tämäkin on hieman temppukohtaista. Esimerkiksi tyttöjen nykyään suosima caba tuplaunderi ei ole ehkä niin arvostettu, koska se on tuplista helpoin eikä välttämättä aina niin hienon näköinen. Myöskin tupla backflippiä arvostettiin viime vuonna aika saman verran kuin ”suorassa” pyörittyä 720 temppua. Mutta sitten kun aletaan ottamaan huomioon tupla 1080 niin arvostus varmasti nousee.

Tähän liittyy sekin, että kun naisillakin on alkanut ”tuplavillitys”, niin kaikki yrittää opetella sen caba tuplaunderin ja backside tuplatonnin, koska ne on helpoimpia oppia tuplista ja helpoimpia ländätä haastavissa olosuhteissa. Ja jos kaikki alkaa tehdä niitä, niin niiden arvostus tottakai laskee.

Mutta jännä nähdä miten tämä tulee nyt tällä kaudella menemään, sillä tuplat tytöillä on alkanut yleistymään niin paljon. Hauskaa päästä näkemään, mitä muita temppuja kilpakumppanit aikoo kisoissa vetää!

TILAA BLOGI