Enni Rukajärvi Blogi

Kauden kuulumisia ja muutama neuvo hiihtoloman laskuihin

01.03.2017 − kirjoittanut rukajarvi
Kauden kuulumisia ja muutama neuvo hiihtoloman laskuihin

Terveiset Jenkeistä ja mukavaa hiihtolomaa niille, kenellä se juuri on meneillään!

Saavuin viime viikolla tänne Vailiin Coloradoon, ja keskiviikkona täällä onkin luvassa US Openin kisa (aikataulua osoitteessa: http://events.burton.com/burton-us-open/broadcast-schedule/). Alkuviikosta on sitten vielä toivuttu jet lagista ja saatu muutama kruisailu- ja treenipäivä alle.

Kisojen suhteen kausi onkin tähän mennessä sujunut aivan yli omien odotusten. Alkuvuodesta ehdin osallistua kolmeen kisaan ja ykkössija tulikin yllättäen näistä kaikista, eli Laax Openin slopestylestä, Innsbruckin Air & Stylen big air-kisasta ja Italian Seiser Almin maailman cup -slopekisasta. Rehellisesti sanottuna en osannut kyllä odottaa yhtään noin hyvää menestystä, sillä taso on nykyään tosi kova ja pienet jutut ratkaisee noissa kisoissa paljon. Erityisesti Laax Openin voitto jäi mieleen, koska se oli pitkästä aikaa iso voitto ja se on mulle ollut aina tärkeä kisa sekä siellä oli kaikki parhaat laskijat paikalla. Myös Air&Stylen voitto oli historiallinen hetki itelle sekä muillekin naislaskijoille, kun oltiin ensimmäistä kertaa mukana tuossa kisassa. Innsbruckin keskustassa pidetty kisa oli tapahtumana ja kokemuksenakin todella hieno – kaupunkikisassa on aika eri fiilis laskea kuin keskuksessa, koska yleisöä enemmän ja fiilis on korkeammalla. Tietenkin myös Urheilugaalassa myönnetty Esikuva-palkinto on ollut eräänlainen voitto ja tunnustus, joka ilahdutti erityisen paljon.

Talvi on mennyt aika haipakkaa, ja välillä on meinannut paikat jopa vähän ylirasittua, kun on tullut laskettua niin paljon. Pelkkiä pikkuvaivoja kuitenkin, ei sen pahempaa. Viime vuonna tähän aikaan olin juuri käynyt puuterinlaskureissulla Japanissa, mutta tänä vuonna se jäi harmillisesti väliin. Reissu oli ollut hyvää vastapainoa kilpailuille, joten katsotaan miten nyt loppukauden kisat sujuu, kun japanilainen zen ja puuterihanget eivät ole tänä vuonna tehneet tehtäviään, hehe.

Enni Rukajärvi Japanissa 2016 Kuva: Harri Tarvainen

Japanissa 2016
Kuva: Harri Tarvainen

Suomessa ja kotosalla ehdin kuitenkin viettää tovin ennen tätä alkanutta reissu- ja kisaputkea. Sain levättyä ja laskeakin ehti aika paljon. Kävin pyörähtämässä Vuokatissakin muutaman päivän, kun siellä oli Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian yläkoululaisten leiri meneillään ja kävin leiriläisten kanssa vähän kurvaamassa. Sen jälkeen olin Rukalla laskemassa ja muutaman viimeisen päivän Rovaniemellä kuvailemassa katujuttuja. Reilu parisen viikkoa Suomessa meni tosin ohi tosi nopeasti, ja tuntui että ei edes ehtinyt tehdä kaikkea mitä halusi ja kuvauksetkin jäi kyllä pahasti kesken. Hauskinta oli kuitenkin, että ehti vähän aikaa laskea Rukalla, kuvata pari spottia sekä nähdä kavereita. Sain vierailijoita ihan Norjasta ja Ruotsistakin asti kuvaamaan Rovaniemelle, joten oli mukava näyttää heille paikkoja ja laskea yhdessä.

Suomessa laskiessa oli tosin aika epävakaista säätä, mikä vaikutti laskuolosuhteisiinkin. Ensinnäkin tuulisia päiviä oli paljon, ja se vaikutti isompien hyppyreiden vetämiseen. Sen lisäksi lämpötila heilahteli plussan ja pakkasen väliä pohjoisessakin, minkä takia paikat oli välillä aika jäässä.. Mutta onneksi sitten jossain vaiheessa satoi taas vähän uutta luntakin sentään – ja toivotaan, että säät nyt näyttäisivät hiihtolomalaisille parhaita puoliaan.

Mutta nyt mulla on siis luvassa Coloradon aurinkoa ja tuleva US Open -viikko. Sen jälkeen suoraan Norjaan X-Gameseihin ja sieltä sitten vielä Espanjaan MM-kisojen big air -kisaan. Sen jälkeen onkin kisat taputeltu ja aikaa kevätlaskuille ja kuvauksille.

Siellä Suomessa puolestaan hiihtolomat on hyvässä vauhdissa, ja sen kunniaksi Tahkolla, Himoksella, Levillä, Rukalla, Ylläksellä, Vuokatissa sekä Elisa Kulmassa Helsingin keskustassa on mahdollisuus käydä ottamassa hiihtolomaselfie mun ja Hintasaarnaajien kanssa. Kuvakamppis on musta hauska idea Elisalta, ja on se hienoa mihin nykyteknologia taipuu, vaikka oikeasti olenkin täällä rapakon takana.

Odotankin jo että pääsen näkemään, millaisia selfieitä meidän kanssa on otettu!

#saarnaajatrinteessa

#saarnaajatrinteessa

Hiihtolomilla moni saattaa myös olla harjoittelemassa rinteessä laskemista ekoja kertoja, ja heille sellaisia terveisiä, että maltti on valttia 😉 Aluksi voi tulla jonkun verran kaatumisia, mutta pitää vaan olla kärsivällinen, niin se kyllä palkitsee. Kannattaa myös aluksi aloittaa helpommista mäistä ja joko pyytää jotain tuttua neuvomaan tai ottaa jopa hiihtokoulusta alkeistunti, niin se nopeuttaa kyllä oppimista. Mäessä sitten vaan hyvällä mielellä ja muistaa ottaa muut laskijat huomioon.

Sitten kun peruslaskutaito on hyvin hallussa, voi suunnata katseen pikkuhiljaa parkin suuntaan, jos temppujen opettelu kiinnostaa. Aluksi kannattaa hakeutua pienemmälle parkille (Rukalla esim. Bistron edessä aloittelijoille suunnattu parkki) ja mennä sivusta kattelemaan, että mitä kaikkea siellä parkissa on, ja seurata miten muut laskijat siellä menee ja vetää juttuja. Siellä voi myös kysyä neuvoa muilta laskijoilta, jos ei ole varma mistä olisi hyvä aloittaa. Parkilla laskiessa kannattaa myös aina katsoa, että ei ole hyppyreiden alastuloissa tai reilien alla, koska hyppääjä ei välttämättä ylhäältä näe, onko alastuloissa porukkaa.  Tärkeää on myös muistaa odottaa omaa vuoroa ja varmistaa, että edellinen laskija on ehtinyt alta pois. Omaa vuoroa voi esimerkiksi näyttää nostamalla käden pystyyn, niin kaikki tietävät että kuka on menossa seuraavaksi. Ja jos haluaa tulla parkille vain katsomaan laskemista, niin silloinkin on hyvä muistaa pysyä rinteen sivussa.

Kuva: Harri Tarvainen

Kuva: Harri Tarvainen

Nämä neuvot muistiin ja rohkeasti vaan mäkeen, niin kyllä se lasku alkaa kulkea. Mä oon hengessä (ja kuvissa) mukana hiihtolomatunnelmissa ja opettelen myös uusia temppuja täällä Jenkeissä. Mukavia laskupäiviä kaikille!

 

 

 

TILAA BLOGI