Enni Rukajärvi Blogi

Lumilautatemput haltuun ja kisakatsomot pystyyn

30.01.2018 − kirjoittanut rukajarvi
Lumilautatemput haltuun ja kisakatsomot pystyyn

Talven mittaan täällä blogissa on käyty läpi lumilautatemppujen terminologiaa useammassa eri kirjoituksessa, mutta olympialaisten kurkkiessa jo ihan nurkan takana päätin vielä koostaa tähän mennessä julkaistut temppuvideot yhteen postaukseen.

Kun gräbien, spinien sekä volttien ja korkkitemppujen perusteet on hallussa ja tietää temppujen nimiä, niin uskoisin että slope stylen ja big airin seuraaminenkin on hieman mielekkäämpää. Tässä siis pikaopas lumilautatemppuihin kaikille penkkiurheilijoille, jotka aikovat seurata olympiakisoja television ääressä.

Osa 1: Gräbit

(lue täältä koko postaus: http://enni.elisa.fi/mita-hienoa-on-tarttua-hypyssa-lautaan-eli-perusteet-grabeista/)

Gräbit ovat siis yhteinen nimitys tempuille, jossa tartutaan kädellä lautaan. Gräbit ovat usein ensimmäisiä temppuja mitä hyppyreistä harjoitellaan, ja ne yleensä kuuluvat osana monien muidenkin vaativimpien temppujen suoritukseen. Gräbit ovat myös yksi tärkeä half pipe-, slope style- ja big air -kisojen arviointikriteeri, kun tuomarit seuraavat laskijan suoriutumista omassa runissaan, koska on helppo tuomaroida, että pysyykö gräbi kiinni ja kuinka kauan se pysyy. Yleensä se, että gräbi pysyy kiinni on merkki siitä että temppu on hyvin hallussa. Myöskin kisoissa arvioidaan gräbin haastavuutta kyseiseen temppuun. Lähtökohtaisesti siis kaikissa tempuissa pitää olla gräbi, että sitä pidetään onnistuneena.

 

Osa 2: Spinit

(lue täältä koko postaus: http://enni.elisa.fi/stance-ja-spinit-mita-niista-tulisi-tietaa-ja-miksi/)

Spinit tarkoittavat pyörimisliikettä paipin kaaresta tai hyppyrin nokalta. spinejä, eli hyppyristä tai paipin kaaresta pyörimistä. Lumilautailussa puhutaan neljästä eri pyörimissuunnasta, joita ovat backside (eli bs), frontside (fs), switch backside (ssbs) ja cab/caba eli switch frontside -pyöritykset. Pyörimissuunnan lisäksi temppuun tulee aina jokin asteluku, eli 180 on puoli kierrosta, 360 astetta kokonainen pyörähdys ilmassa, 540 on puolitoista kierrosta ja niin edespäin.

 

Osa 3: Voltit ja korkit

(lue täältä koko postaus: http://enni.elisa.fi/katon-kautta-ympari-voltit-ja-korkit/ )

Voltti on monelle lumilautailua seuraavalle penkkiurheilijalle varmaankin yksi helpoimmin ymmärrettävistä tempuista, sillä voltti ja sen eri variaatiot ovat tuttuja niin monesta muustakin eri lajista. Korkkitemput puolestaan yhdistävät flättispinit sekä ”pään yli” pyörimiset – periaatteessa laskija voi siis pyöriä ilmassa kahden akselin ympäri, joko niin että laudan pohja käy kohti taivasta, tai että lauta pyörähtää horisontaalisesti kerran ympäri.

Korkkitemppuja on varsinkin miesten sarjassa tehty jo useita vuosia, mutta naistenkin kisoissa voltit ja korkit ovat myös ottamassa isompaa roolia. Korkkitemppuja nähdään varmasti myös olympialaisissa!

Näillä eväillä on siis jo ainakin hiukan viisaampi lumilautatemppujen suhteen, ja voi sitten kotikatsomoissa arvailla, kuinka paljon hyppyristä pyörittiin ja mikä gräbi oli kiinni. Toivotaan että päästään näkemään Suomen lippuja mitalien jaossa mahdollisimman paljon, eli peukut pystyyn myös muille Suomen joukkueen kisailijoille ­– Etelä-Koreassa nähdään!

 

TILAA BLOGI