Enni Rukajärvi Blogi

”Mitä hienoa on tarttua hypyssä lautaan” eli perusteet gräbeistä

24.11.2017 − kirjoittanut rukajarvi
”Mitä hienoa on tarttua hypyssä lautaan” eli perusteet gräbeistä

 

Internetin syövereistä löytyy keskustelu, joka alkaa kysymyksellä ”mitä hienoa on tarttua hypyssä lautaan?” Keskustelun aloittaja siis aidosti ihmettelee, miksi lumilautailijat aina ilmassa ottavat kädellä kiinni laudasta.

Oikeastaan se on tosi hyvä ja oleellinen kysymys, kun puhutaan lumilautailun tempputerminologiasta, joten lähdetään tässä postauksessa avaamaan sitä ja käydään läpi muutamat gräbit videon avulla. Lumilautailussa ei liiemmin ole suomenkielisiä termejä tempuille vaan lähes kaikki on otettu käyttöön suoraan englannista. Hassunkuuloinen ”gräbi”-sana tuleekin siis sanasta grab, eli ”tarttua”.

Gräbit ovat usein ensimmäisiä temppuja mitä hyppyreistä harjoitellaan, ja ne yleensä kuuluvat osana monien muidenkin vaativimpien temppujen suoritukseen. Voit siis tehdä hyppyristä suoran ilman, jonka aikana tartut jommallakummalla kädestä kiinni jostakin kohtaa lautaa, tai sitten voit napata gräbin kiinni laudasta pyöriessäsi ilmassa vaikka 360-astetta tai tehdessäsi voltin.

Kuva: Harri Tarvainen

Tailgrab @ Ruka Kuva: Harri Tarvainen

Mitä hienoa gräbeissä sitten on? Varmaan isoin juttu on, että temput näyttää huomattavasti paremmalle kun niissä on gräbi, eli temput pysyy paremmin kasassa ja rullaamiset sekä räpiköinnit jää näin vähemmälle – ylipäätään temppu siis näyttää hallitummalta. Lisäksi niillä voi tuoda paljon omaa tyyliä temppuihin kun on monia eri gräbivaihtoehtoja ja toiset gräbit on haastavampia joihinkin temppuihin kuin toiset. Gräbeissä on paljon variaatioita, voit käyttää vaikka molempia käsiä tai vaihtaa gräbiä kesken hypyn.

Lumilautailu lainaa paljon temppuja ja niiden nimiä skeittaukselta, joten monet gräbit tunnetaan skeittauksessa ja lumilautailussa samalla nimellä.

Gräbit ovat myös yksi tärkeä half pipe- ja slope style -kisojen arviointikriteeri, kun tuomarit seuraavat laskijan suoriutumista omassa runissaan, koska on helppo tuomaroida, että pysyykö gräbi kiinni ja kuinka kauan se pysyy. Yleensä se, että gräbi pysyy kiinni on merkki siitä että temppu on hyvin hallussa. Myöskin kisoissa arvioidaan gräbin haastavuutta kyseiseen temppuun. Lähtökohtaisesti siis kaikissa tempuissa pitää olla gräbi, että sitä pidetään onnistuneena.

Toki myös joitain temppuja voi tehdä hienosti ilman gräbiäkin ja niin sanotusti shiftailla ilmassa niitä, mutta yleensä ne on sitten pienempiä spinejä, esimerkiksi satasia ja kolmosia. Jos shiftailu kuulostaa myös täysin hämärältä, niin ehkä tämä editti Sebbe De Buckilta selventää asiaa käytännössä:  http://www.snowboarder.com/videos/no-grab-new-grab-sebbe-de-buck/

Muistaakseni mun eka oppimani gräbi oli indy ja se oli myös ensimmäinen gräbi minkä tiesin nimeltä. Gräbejä on nimittäin aikamoinen liuta ja osa on niin hassusti nimettyjä, että niiden opettelussa meneekin aika tovi. Esimerkiksi täältä http://snowboarding.transworld.net/grab-directory/ voi käydä tutustumassa, millaisia nimiä gräbeille on annettu – vähemmän logiikkaa, enemmän luovuutta, vai mitä sanotte gräbeistä nimeltä stalefish tai seatbelt?

No, ei mennä vielä sen syvemmälle tuonne gräbivalikoiman laajaan maailmaan, vaan lähdetään liikkeelle yleisimmistä perusgräbeistä, joista näytän muutamia videolla tarkemmin. Omat suosikkigräbit riippuu ihan tempusta, mutta jos tekee suoran gräpin, niin valitsisin joko methodin tai indyn, koska ne on jotenkin ne klassisimmat vaihtoehdot. Spineissä ehkä jopa melon ja stalefish on lemppareita, koska niitä on hauska bounailla (eli tyylitellä temppua suoristamalla jompaakumpaa jalkaa ilmassa, tästäkin löydät demonstraation videolta).

Bounaaminen onkin yks tapa, miten tehdään tavallisista gräbeistä persoonallisen näköisiä. Tykkään norjalaisen Alek Oestrengin tyylistä ja gräbeistä sekä sen tavasta bounailla niitä, ja myös itävaltalaisen Werni Stockin tyyli miellyttää silmää. Molemmat noista laskijoista suosii aika paljon indyä ja saa perustempun näyttämään kuitenkin tosi hyvältä. Tykkään siis enemmän klassisista gräbivalinnoista hyvin bounattuna, kuin kaikista hulluimmista gräbeistä ja ihme väännöistä.

Sitten vain gräbit videolta haltuun ja mäkeen harjoittelemaan!

 

 

TILAA BLOGI