Enni Rukajärvi Blogi

Sponsorit – lumilauta-ammattilaisuuden mahdollistajat

10.12.2015 − kirjoittanut rukajarvi
Sponsorit – lumilauta-ammattilaisuuden mahdollistajat

Suomi on pieneen kokoonsa nähden tuottanut aika ison määrän ammattilaislumilautailijoita, mutta toisaalta täältä löytyy myös aika iso porukka älyttömän hyviä laskijoita, jotka maksaa laskemiseen liittyvät kulut omasta pussista, ilman sponsoreiden rahallista tukea.

Sponsorisopimuksen saaminen on edellytys sille, että lumilautailua voi tehdä ammatikseen. Vaikka en koekaan, että lumilautailu on työtä, ei sponsoreilta saatava tuki mitään ”ilmaista rahaa” ole, vaan sitä varten joutuu pistämään itseään aika paljon likoon ja tekemään erilaisia juttuja, jotta yhteistyö toimii. On sitä matkan varrella tullutkin vaikka minkä näköistä yhteistyöehdotusta, mutta aika tarkkaan me mun managereiden kanssa katsotaan, että kenen kanssa yhteistyö on puolin ja toisin järkevää ja kenen ei.

Esimerkiksi 2010 vuoden keväällä voitokkaan kauden jälkeen Burton tarjosi mulle sponsorointisopimusta, ja vaikka merkki on lumilautailun edelläkävijä ja tekee paljon hienoja juttuja, oli päätöksen tekeminen silti tosi vaikeaa ja pitkän harkinnan takana sillä mietin jäisinkö lojaalisyistä sen hetkiselle sponsorilleni Roxylle. Burtonin sopimus oli kuitenkin niin hyvä ja houkutteleva että siitä oli hankala kieltäytyä, joten laitoin nimen paperiin enkä ole sitä katunut. Oli kunnia päästä osaksi Burtonin tiimiä, olinhan ollut Burtonin laudoista fiiliksissä ihan pienestä asti. Vaikka sponsorisopimus Burtonin kanssa päättyikin tänä vuonna, niin sillä tulee aina olemaan erityinen merkitys, koska Burton mahdollisti mun pääsyn ammattilaislumilautailijaksi.

Kuvat: Harri Tarvainen

Kuvat: Harri Tarvainen /Elisa

Elisan kanssa sponsorointi alkoi vuonna 2011 ja olikin ensimmäisiä yhteistyökumppaneita, joka tuli aivan lumilautailumaailman ulkopuolelta. Elisan kanssa yhteistyöprojektien tekeminen on mennyt tosi hyvin. Elisan porukan kanssa se on ollut just hyvä, että ne on kuunnelleet tosi paljon meitä ja sitä mikä imagollisesti ja tyylillisesti sopii mulle ja lautailuun ja mikä ei. Lumilautailussa on kuitenkin niin vahva se oma kulttuuri ja arvot – ei voi tehdä ihan mitä sattuu koska siitä ei loppupeleissä hyötyisi kumpikaan… en minä enkä sponsorit.

Yksi mukavimmista yhteistyöjutuista on ollut viime talven reissu Sveitsiin Laaxin hiihtokeskukseen, missä kuvattiin videoita ja kuvia juurikin Elisan markkinointikäyttöön. Parhaita juttuja on just ne, missä pääsee laskemaan mahdollisimman paljon ja tällä reissulla se onnistui. Vaikka sponsorointisopimuksissa edellytetään paljon muutakin kuin pelkkää lumilautailua, niin se lumilautailu on kuitenkin aina kaiken yhteistyön punainen lanka. Ja niinhän sen pitääkin olla :)

P.S. Jos mietit, että kuinka niitä sponsoreita sitten saa, niin täältä http://www.redbull.com/fi/fi/snow/stories/1331674682855/burton-snowboards-vinkit-miten-nousta-maailman-huipulle voit kurkata hyviä vinkkejä siihen!

 

TILAA BLOGI