Enni Rukajärvi Blogi

Syventävä kurssi lumilautakulttuuriin eli Vuokatin lukioajat

12.11.2015 − kirjoittanut rukajarvi
Syventävä kurssi lumilautakulttuuriin eli Vuokatin lukioajat

Moni nuori lumilautailijan alku varmaan on miettinyt, miten parhaiten onnistuisi yhdistämään koulunkäynnin ja lumilautailun. Uskoisin, että kaikille lumilautailijoille on joskus tuttu se tunne, kun kokee että koulu vaan haittaa harrastuksia. Omalla kohdallani Sotkamon urheilulukio, osa myöhemmin perustettua Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaa, oli ihan ideaali ratkaisu tähän yhtälöön. Pystyi yhdistämään koulun ja laskemisen, sai hyvin joustoa kisareissuille ja lukion suorittaminen loppuun onnistui ihan kunniakkaasti. :)

Olin tiennyt lumilautailulukion olemassaolosta jo yläasteella, mutta ajattelin silloin, etten ole tarpeeksi hyvä laskija sinne päästäkseni, joten päädyin aloittamaan lukion Kuusamossa.

Ekat SM-kisat ja niitä seuranneet MM-kisat kuitenkin muuttivat tilannetta, ja valmentajat kysyivät, olisinko kiinnostunut lukio-opinnoista Vuokatissa. Innostuin tottakai heti, varsinkin kun sillä hetkellä Rukalla ei ollut hirveästi muita paikallisia lumilautailijoita, joista olisi ollut mäessä seuraa.

Lisäksi Vuokattiin haki samaan aikaan toinen tyttölaskija Saana Lonka, joka oli mua vuotta nuorempi. Me vähän niinkuin Saanan kanssa sitten yhdessä päätettiin että mennään, kun niillä ei ollu sillä hetkellä muista tyttölaskijoita siellä lumilautapuolella. Saanankin kanssa me oltiin tavattu tyttösessareilla, joten senkin puolesta oli helpompi päätös ku oli ainakin yksi tuttu naama menossa samaan paikkaan. Tottakai jännitti tosi paljon kun ei oikein tuntenut vielä hirveästi ketään, muutamia poikia tapasin siellä junnu MM-reissulla edellisenä keväänä ja kesällä junnumaajoukkueleirillä Vuokatissa. Kaikki oli kyllä tosi mukavia ja oli hyvää meininkiä, niin loppupeleissä sinne oli kyllä helppo mennä ja sopeutua.

Videossa: Yksi ekoista video editeistä joka sekin lukiokaverin tekemänä. Videomateriaalia pääasiassa Vuokatista

Ennen Vuokattiin muuttoa olin käynyt laskemassa Vuokatin paippiputkea kerran aikaisemmin edellisen kesän junnumaajoukkueleirillä. Siitä on jäänyt mieleen se, että kuumotti aika paljon, koska olihan se paippiputki jäinen, eikä paippi ollu ees se meikän vahvuus sillä hetkellä. Samalla leirillä oli jo lukiossa opiskelevia poikia, joita katsoin kovasti ylöspäin, ja niillä olikin aika villi meininki. Ite laskin niin paljon kun mahdollista sen leirin aikana kun oli niin kova halu oppia ja vetämään isommin sitä pipeäkin. Aika samanlainen meininki jatkui kun koulu alkoi, käytiin niillä koulun opetukseen kuuluvilla laskusessareilla missä sai jotain hyödyllisiäkin neuvoja ja ite vaan imi siellä kaiken opin mitä sai ja halusi tehä jutut kunnolla. Niiden lisäksi käytiin tosi paljon putkessa laskemassa kouluhommien ulkopuolellakin, aina vaan kun ehti. Niillä sessareilla sitä varmaan itseasiassa eniten oppi uusia juttuja.


Videossa: Oltiin porukalla koulussa, mäessä, vapaa-ajalla ja kisoissa. Tässä videossa Junnu MM kisoissa vuonna 2010.

Kun viettää koulupäivät ja vapaa-ajan samojen tyyppien kanssa ja asuu vielä samassa asuntolassakin, niin siinä aika väistämättä hitsautuu tiiviiksi porukaksi. Oltiin Saanan kanssa kämppiksiä melkein koko lukion ajan ja me molemmat oltiin suht siistejä ja rauhallisia, joten se puoli meni ihan smoothisti. Mutta tietty sitten villimpää ja sotkusempaa meininkiä löyty poikien asunnoista, välillä sai katella kun pojat pesi jotain tiskeja jossain suihkussa ja sellaista. Ja tottakai asuntolanvalvoja oli aina se ”kuumottava” tyyppi ketä yritettiin vältellä ku sääntöjähän oli paljon ja aika vähän niitä välillä noudatettiin… Mutta tunnelma oli tosi avoin ja asuntoloitten ovet aina avoinna. Harvemmin siellä oli kellään esim. ovet lukossa ja pysty aina vaan kävelee toisten kämppiin sisään ja laskeminen yhdisti kyllä kans tosi paljon, kun vietettiin kaikki vapaa-aika yhessä mäessä.

Muutenkin tolla lukioajalla oli tosi iso merkitys mun ajatusmaailmaan ja laskemiseen, sain sieltä tosi paljon hyviä vaikutteita ja kun just aiemmin en hirveästi tienny lumilautailusta sinäsä mitään muuta ku että tykkäsin vaan laskea, niin mun kaikki nykyiset aatteetkin on peräsin sieltä aika pitkälti. Iso vaikutus oli Sakulla ja sen parhailla kavereilla joista tuli sitten munkin parhaimpia kavereita ja vietin loppupeleissä sitten koko lukioajan suurimmaksi osaksi niitten poikaporukassa ja edelleenkin on aina tosi kivaa jos pääsee sillä ”vanhalla” lukioporukalla laskemaan! :)

TILAA BLOGI