Enni Rukajärvi Blogi

US Open – maailman vanhin lumilautailukilpailu

03.03.2016 − kirjoittanut rukajarvi
US Open – maailman vanhin lumilautailukilpailu

Reissussa ollaan jälleen, tällä kertaa Pohjois-Amerikan mantereella ja ohjelmassa on lumilautailumaailman nostalgisin kisa US Open! US Openia on virallisesti järjestetty aina vuodesta 1985 alkaen, mutta sen juuret menee vielä tuostakin pari vuotta syvemmälle menneisyyteen, kun jenkkilumilautailijat järjestivät ensimmäiset lajin kansalliset mestaruuskisat Vermontissa. Jake Burtonia, Burton –brändin perustajaa pidetään myös US Openin ”isänä”, ja onkin mahtavaa, että vuodesta toiseen Jake on paikan päällä yhdessä vaimonsa Donnan kanssa.

Sen lisäksi, että kisalla on hieno pitkä historia (koko historian pääset lukemaan tästä), niin mulle itsellenikin on kertynyt tästä kisasta vuosien varrella monia muistoja. Ekan kerran osallistuin US Openiin vuonna 2010 Strattonissa Vermontissa, ihan ensimmäisellä jenkkireissullani josta olenkin jo aikaisemmin kertoillut täällä blogissa.

Seuraavan vuoden kisa jäi sekin hyvin mieleen, sillä finaalien aikaan satoi kaatamalla vettä ja taistelin itseni voittoon sillä kertaa laskemalla ilman laseja — ei ehkä ollut niin mielekästä se ite laskeminen sillä hetkellä, mutta toisaalta tuntui sitäkin paremmalle sitten onnistua..

Vuonna 2012 kisa pidettiin viimeistä kertaa Vermontissa ja taisin sijoittua silloin muistaakseni kolmanneksi. Jake Burtonin tapasin ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti muuten vuoden 2011 US Openissa mun voiton jälkeen, ja pääsin ottamaan yhteiskuvat Jaken ja Donnan kanssa. Myöhemmin sitten oon nähnyt Jakea useamminkin Burtonin juttujen yhteydessä ja tietenkin aina US Openissa. Jake on kyllä hyvä tyyppi, melko rauhallinen ja tosi mukava.

Näissä maisemissa Vailissa. Coloradossa kilpaillaan tänä vuonna

Näissä maisemissa Vailissa. Coloradossa kilpaillaan tänä vuonna

Kisa siirrettiin vuonna 2013 Coloradoon Vailiin, jolloin osalta vanhemmista laskijoista tuli hieman vastustusta ja kritiikkiä siitä siirrosta, koska kisan pitkät perinteet ja juuret on Vermontissa kuten myös Burtonin.. Mutta se taisi olla kisan järjestäjien puolelta ainoa vaihtoehto kehittää kisaa ja tapahtumaa isommaksi ja hienommaksi. Lisäksi se sää siellä Strattonissa oli aina vähän mitä sattuu välillä. US Openin säät on olleet monesti haastavia, varsinkin Stratton oli kuuluisa ”jääsateesta” eli sato vähän kuin vettä, joka jäätyi joka paikkaan tai sitten oli tosi loskasta. Mutta toisaalta on täällä Vailissakin monesti satanut lunta tai tuullut just kisojen aikaan.

2013 vuoden kisoissa mulla kävi aika huono tuuri, sillä laskin harjoituksissa päin mainoskylttiä ja lensin puolikkaalla voltilla radalta ulos noin kahden metrin pudotuksen. Pieni aivotärähdys ja pieni murtuma kylkiluuhun, joten jäi sen vuoden US Open laskut sitten välistä.. 2014 en päässyt paikalle kun oli se polvivamma ja 2015 sitten pääsin ekaa kertaa laskemaan itse kisan täällä Vailissa, jolloin sijotuin neljänneksi.

Slope stylen lisäksi oon kisannut US Openeissa muistaakseni ainakin silloin ekana vuonna myös pipessä, mutta siellä en ole palkintosijoille yltänyt, toisin kuin esimerkiksi managerini Satu Järvelä, joka nappas naisten pipen kultamitalit US Openista vuonna -95 ja -96! Lajithan ei ole alusta asti olleet ihan samat, kultaisella kasarilla nimittäin kisattiin lähinnä pujottelussa ja nopeuslaskussa, pipe tuli kuvioihin vuonna 1988.

Tämmöinen historian tunti tähän väliin! Tänä vuonna kilpailun setit on aika samantapaiset kuin viime vuonnakin, uutuutena slope style -radalla on muutama paipin kaari joista harmittavasti ainoa vaihtoehto on hypätä ulos eikä voi vetää normaalina pipen hittinä. Eli radalla on 2 reiliä, paippisetti, ja kolme hyppyriä joista ensimmäisessä myös kaari vaihtoehto. Perinteitä kunnioittaen meidän semifinaalit jouduttiin siirtämään sään takia keskiviikolta perjantaille!

Naisten kisan pääsee katsomaan livenä osoitteessa: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-631/slopestyle-final-women

Pitäkäähän peukkuja!

TILAA BLOGI