Enni Rukajärvi Blogi

Valokuvat ja visuaalisuus lumilautailussa – Blogivierailijana Harri Tarvainen

17.03.2016 − kirjoittanut rukajarvi
Valokuvat ja visuaalisuus lumilautailussa – Blogivierailijana Harri Tarvainen

Niinhän siinä kävi, että muutama mitali napsahti MM-kisoista ja kohta voi pakata muutaman hopeamitalin kassiin ja lähteä kotiopäin! Niin kuin totesinkin jo Facebookissa, tällä kaudella pakka on ollut vähän levällään eikä kisoista ole oikein tullut yhtään mitään, mutta nyt on aika saakelin hyvä fiilis! Suuret kiitokset kaikille onnitteluista ja kannustamisesta, niitä on ollut mahtava lukea.

Melkosta haipakkaa ollut viime päivät kisoissa ja sen jälkeen, ja alkaa olemaan jo aika reissussa ryytynyt olo. Siksipä ajattelin, että voisinkin tarjota blogiin vähän skarpimpaa sisältöä ja samalla vähän vastapainoa tälle kisahumulle ­– päästän siis tällä kertaa ääneen luottokuvaajani Harri Tarvaisen, joka kertoo hiukan lumilautailun kuvaamisesta yleisesti ja siitä, millaisia kuvausjuttuja ollaan yhdessä päästy toteuttamaan.

Harrin kanssa ollaan oltu monessa reissussa, ja sen lisäksi että mies on käsittämättömän mukavaa seuraa, on Harri ihan timanttinen ammattilainen kameran takana.

Pyysin Harria valitsemaan muutamat ruudut meidän yhteisiltä kuvausreissuilta ja ne löytyvät tästä postauksesta. Lisää Harrin töitä löytyy Facebookista Harri Tarvainen Photo / Creative ja Instagramista @harritarvainen, käykää ihmeessä tutustumassa. Ja kiitos Harri kuvista!

Ja nyt päästetään siis Harri ääneen: 

Lumilautailu on luovaa itseilmaisua, jossa suoritusta harvoin arvotetaan mitattavilla yksiköillä kuten senteillä tai sekunteilla. Ehkä juuri tuon säännöttömyyden vuoksi visuaalisuus ja tyyli ovat olleet aina iso osa lumilautailukulttuuria. Usein siellä missä nähdään lumilautailijoita, löytyy myös innokkaita valokuvaajia ja videokuvaajia.

Hyvä lumilautakuva on dokumentti, joka esittelee laskun mahdollisimman esteettisellä tavalla. Siinä missä lintukuvaajan on tunnettava siivekäs kohteensa hyvin löytääkseen sen elinympäristöön ja saadakseen siitä kuvan, myös lumilautailun kuvaaminen edellyttää melkoista lajituntemusta. Onnistuneesta kuvasta pitäisi pystyä tunnistamaan esimerkiksi mistä tempusta on kysymys, mistä laskija tulee ja mihin menee.

Lajityypin säännöistä huolimatta tärkeintä on kuitenkin fiilis, hyvä kuva herättää halun lähteä laskemaan ja parhaimmillaan se koskettaa myös lumilautailuun vihkiytymätöntä katselijaa!

Kuva 1:

Kuvatessa meillä molemmilla on into saada paras mahdollinen kuva aikaan. Monesti Enni päätyy vetämään tempun useampaan kertaan kunnes on varmasti itse lopputulokseen tyytyväinen, siksi yhteisiltä reissuilta tarttuukin aina matkaan onnistuneita kuvia. Korkeasta motivaatiosta huolimatta Enni osaa suhtautua kuvaamiseen myös sopivalla huumorilla, jos jokin juttu ei toimi suunnitellulla tavalla niin sitten käydään kahvilla ja tullaan takaisin uuden idean kanssa. Monesti Ennillä onkin selkeä visio mistä tempusta voisi tulla hyvä kuva, tosin joskus itseäni hirvittää katsoa mistä korkealta nainen on valmiina hyppäämään seuraavaksi!

Enni Rukajärvi
Kuva 2:

Lumilautailusaavutustensa lisäksi Enni tunnetaan myös innokkaana luonnon ja ympäristön puolestapuhujana. Protect Our Winters Finlandin lähettiläällä on myös oma taimen uimassa Kuusamossa Paanajärven ja Oulankajoen väliä. Taimenen nimi on Enni, tämä kyseinen kuukkeli ei sitä vastoin kertonut nimeään, mutta istahti hetkeksi kädelle syömään rusinoita. Vanha kansa tiesi kuukkelin näkemisen tarkoittavan hyvää onnea, ehkä siksi kyseinen lintu koristaa myös Ennin kypärää ja lumilautaa.

Enni Rukajärvi
Kuva 3:

Lumilautakuvassa miljöö on aivan yhtä tärkeä kuin itse temppukin. Tämä kuva kuvattiin Rukalla hiihtoladun ylittävän kaiteen luona. Oranssiin tunnelista tulevaan valoon emme voineet vaikuttaa, joten päätimme rakentaa kuvan vastavärien varaan ja valaista muu ympäristö sinisellä valolla. Kuvaan Ennille valittiin tietysti teemaan sopivan värinen takki vielä päälle! Usein lumilautakuvaaminen on juuri tällaista luovaa ongelmanratkaisua, jossa suunnittelulla ja valmistelulla on iso rooli.

Enni Rukajärvi
Kuva 4:

Vastapainona ongelmanratkaisulle, toisinaan kuvat syntyvät melkein vahingossa sen suurempia suunnittelematta. Yhden viime talven lemppari muotokuvista kuvasin kuvausreissulla Sveitsin Laaxissa. Pilvinen keli sekoitti taivaan ja lumen rajan niin, että laskeminen rinnettäkin pitkin tuntui haastavalta. Kun sekä taivas että maa on yhtä valkoista massaa, vain kantin ääni lumella kertoo että olet vielä maan pinnalla. Tasainen kirkas valo soveltui kuitenkin muotokuvaukseen laskemista paremmin. Hengityshöyry jäätyy hiuksiin, silmäripsiin ja pipon reunaan pakkasessa.

Enni Rukajärvi
Kuva 5:

Vuorilla ja takamaastossa liikutaessa keli voi olla aika arvaamaton. Sekä kalusto, että kuvaaja joutuu kestämään usein kylmiä tai kosteita olosuhteita. Urheilukuvaukseen mainiosti soveltuvan Canon EOS 5D mk3 -kameran lisäksi repusta löytyy kolme objektivia, joilla tempun ja paikan mukaan haetaan laajempaa tai tiukempaa kuvakulmaa. Lämmin ja pieneen tilaan menevä untuvatakki, varahanskat ja -pipo, muutama energiapatukka ja tietysti lumiturvallisuusvarusteet pitää myös mahtua reppuun kuvauskaluston lisäksi.

Enni Rukajärvi

Mukavaa kevättä kaikille ja nauttikaa loppukauden aurinkoisista mäkipäivistä!
TILAA BLOGI