Enni Rukajärvi Blogi

X-Games throwback – kun ekakertalainen Kuusamosta nappas kultamitalin

28.01.2016 − kirjoittanut rukajarvi
X-Games throwback – kun ekakertalainen Kuusamosta nappas kultamitalin

Laax Openit on nyt takanapäin, ja useana aikaisempana vuotena olen tähän aikaan jatkanut kisakiertuetta rapakon toiselle puolelle Winter X-Gameseihin Aspeniin, mutta tänä vuonna on vähän erilaiset suunnitelmat, nimittäin Japaniputikat kutsuu kohtapuoliin!

Mutta koska täällä blogissa on aikaisemminkin throwback thursday-henkeen muisteltu aikaisempien kausien kohokohtia, niin tällä kertaa palataan menneiden vuosien X-Games-kokemuksiin ja eritoten vuoden 2011 alkuun, kun kisoista tarttui matkaan se kirkkain mitali.

Winter X-Games on siis Aspenissa Coloradossa pidettävä extremelajien kisa, josta ei ison maailman meininkiä ja jenkkihehkutusta puutu. Kisat järjestää urheilukanava ESPN, joten kaikki lajit lähetetään suorana telkkariin ja tapahtuma vilisee mediaväkeä. Tosin paikanpäällä se mediasirkus näyttäytyy aika rauhallisemmalta kuin telkkarista, siihen nähden että tapahtumalla on miljoonia katsojia ympäri maailmaa.

X-Games

X-Games on puhtaasti kutsukilpailu, johon valitaan jokaisesta lajista ne maailman huiput. Vaikka tosin se, millä perusteella kutsun saa on osaksi mysteeri: siihen on ihan omat valintakriteerit eikä kukaan edes oikein varmasti tiedä että kuka sinne laskijat edes valitsee… Nykyisin kutsuttavien laskijoiden määrä on vielä entisestään pienentynyt, ja kutsu on tosi vaikea saada. Eli on jo iso juttu, jos saa kutsun mutta toisaalta voidaan pohtia, onko X-Games enää se kauden kovin kisa jos siellä ei tavallaan ole enää edes kaikki parhaat kun kutsuttujen joukko on supistettu niin pieneksi.

nimmarijahti

Vuosi 2011 oli siis ensimmäinen kerta kun sain kutsun, ja kyllähän se semmoinen kokemus oli, että Kuusamon tytöllä tuli koti-ikävä kun sen sloperadan näki! Se oli aivan hullun haastava – suorituspaikat oli tosi isot ja vaikeat. Joutui kuumottelemaan ekan reilinkin vetämistä vaikka kuinka kauan, kun siinäkin oli joku hullu pudotus jos tippui liian aikasin. Hyndistä hyppääminenkin pelotti ihan hirveästi, ne oli niin isoja ja lähekkäin toisiaan. Kyllä sieltä tais tulla pari itkuista puhelua soitettua, kun tuntui että ei laskemisesta tuu mitään.

Ja huvittavaahan tässä myös on se, kun en silloin tuntenut vielä kovin hyvin kaikkia muita tyttölaskijoita, niin esimerkiksi mun nykyinen tosi hyvä ystävä Spencer oli siellä kattonu mun toimintaa ja ajatellut, että harjoitusten perusteella tuo tyttö ei tuu kyllä selviämään näistä kisoista! Enkä varmaan olis selvinnytkään, ellei mun silloinen Burtonin tiimikaveri, uusiseelantilainen Shelly olis ollut mun tukena laskuissa ja rohkaisemassa. Ja Shelly vielä itse oli kisassa varasijalla.

Kuva: RedBull

Kuva: RedBull

No jotenkin sain kuitenkin kasattua itseni kisaan, sain ländättyä mun runit ja mikä uskomattominta – voitin. Ihan hullua, en olisi voinut kuvitellakaan. Samalla olin eka suomalainen nainen, joka on päässyt mitalisijoille kisassa. Suomalaisista Eero Ettala voitti X-Gamesin miesten slopen vuonna 2010 ja Antti Autti puolestaan teki historiaa vuoden 2005 X-Gamesien pipessä olemalla eka ei-jenkki, joka nappas kirkkaimman mitalin. Yleensähän miesten pipen puolella on melkein totuttu siihen, että Shaun White voittaa.

Ihan huonosti ei oo myöhemmätkään X-Gamesit menneet. 2012 oli varmaan lempparivuosi X-Gameseissa, se ollut muutenkin paras vuosi itelle laskemisen puolesta, silloin tiesi jo mitä odottaa ja laskutkin meni ihan hyvin kun olin hopealla. Aina se rata on tosin ollut itelle yhtä kuumottava, joutunu aina keräämään itteään että saanu jutut vedettyä esimerkiksi reileihin, vaikka tuntuu että viime vuosina ne on ehkä vähän helpottanut niitä. Ja nykyään on taas vaan 3 hyppyriä, vaikka 4 ois kyllä parempi.. Pystyttäis paremmin kattomaan monipuolisuutta, varsinkin miesten sarjassa.

Vuonna 2013 olin neljäs ja viime vuonna kisoista tuli kuudes sija. Tänä vuonna kisa kuitenkin jää väliin, sillä kuun lopussa tosiaan odottaa Japanin reissu Antti Autin ja muun porukan kanssa. Siitä myöhemmin lisää!

TILAA BLOGI